New items in your cart.
Ingyenes szállítás 20.000Ft felett.
Menü

MINDEN, AMIT TUDNI AKARTÁL A FÉNYVÉDŐKRŐL

Alexandra Illés - Publikálva: 2019. Aug. 05.

 

 

Salomé, a Tudományos Szépség poszt bloggerének bejegyzése.

A következő bejegyzésben egy szokatlan szemszögből szeretném megközelíteni a fényvédelem kérdését, ugyanis idén is naponta belefutok abban, hogy a fényvédők ördögtől való vegyszerek.

 A TERMÉSZETES FÉNYVÉDŐK MISZTÉRIUMA

Időről-időre, újra és újra előjön a tévhit, hogy a növényi olajoknak fényvédő hatása van. Nos ez igaz, azzal az apró módosítással, hogy ezzel az erővel szinte bárminek van minimális fényvédő hatása, amit felkenünk, még a sima alapozónak és púdernek is. Csakhogy a hangsúly a MINIMÁLISon van. Ha rendesen utánaolvasol, a növényi olajok SPF értéke általában 4, 6, legjobb esetben is 10. Ehhez képest minimum 30-as fényvédelemre télen is szükség van, nyáron pedig kifejezetten javasolt az SPF50-es napvédő. 

Az SPF értéket többféleképpen is lehet értelmezni. A legegyszerűbb matematika a következő: az adott fényvédő a napsugarak annyiad részét engedi át, amennyi az SPF érték. Tehát SPF50: a napsugarak egy ötvened részét, azaz 2%-át engedi át. SPF4 a napsugarak negyedét 25%-át. Egy másik értelmezés az SPF értéket azzal az időtartammal hozza összefüggésbe, amit a napon tölthetünk megégés nélkül. Én ezt csupán olyan taktikai szempontból nem szeretem, hogy eleve nem kéne semennyi időt konkrétan tűző napon töltenünk, ahol potenciálisan megéghetünk!

Lehet azon vitázni, hogy ha az SPF30 a sugarak 3%-át engedi át, SPF50 pedig csak a 2%-át, akkor érdemes-e egyáltalán a nagyobb fényvédőkoncentrációval terhelni a bőrünket. 

 

Mióta behatóan foglalkozok a bőrápolás és a fényvédelem témájával, az a tapasztalatom, hogy általában túl keveset kennek fel az emberek a napvédőből. Az ideális mennyiség kb. egy kávéskanál az arcra vagy egy teáskanálnyi az arcra, a nyakra és a dekoltázsra. Persze ezt azért már közepesen nagy kihívás felkenni - emiatt javaslom, hogy nyáron mindenképp a magasabb fényvédő faktorral rendelkező napvédőt válasszuk. Ez önmagában sem elég, érdemes a ruházatra is odafigyelni: a kalap, a napszemüveg, a lenge, de hosszú ruhák mind védenek minket a naptól és olyan testfelületeket is óvnak, ahova automatikusan nem kennénk a naptejből. Ilyen a fül csúcsa, a tarkó, a szemhéj. Én ezeket az eszközöket nevezem természetes fényvédőnek. 

Ha az újrakenéssel bajlódsz vagy a nyaraláson mégis a rövidebb ruhákat választod, ajánlom a Holika Holika napvédő sprayjét, amelyet nem csak könnyű használni, hanem tökéletes fényvédelmet is nyújt.

A natúr vonalat kedvelőknél szintén visszatérő téma az, hogy a kémiai fényvédők bekerülnek-e a vérkeringésbe. Nos erre az általános válaszom az, hogy a fényvédő komponensek elhanyagolható mennyiségben kimutathatóak lehetnek például a vizeletben (ahova természetes úton a vese választja ki őket). Az egészségre kifejtett hatások folyamatos vizsgálatok alatt állnak, egy-egy negatív kutatási eredmény persze elég negatív médiavisszhangot kelt. Még akkor is, ha irreális tesztelési koncentrációról és állatkísérletekről van csupán szó. Az olyan kémiai szűrők, amelyek leginkább kereszttűzben állnak, folyamatosan kopnak ki a piacról. 

Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a környezetkárosító hatással is számolni kell. Az ezzel kapcsolatos hírek leginkább az olyan tengerpartokat érintik, amelyek turistaparadicsomok közelében helyezkednek el. Ez még egy érv amellett, hogy helyes ruházatot válasszunk, hiszen ezzel lehet csak csökkenteni a magunkra kent fényvédő mennyiséget. 

Nem megoldás azért nem fényvédőzni, mert félünk az egészség- vagy környezetkárosító hatástól. Az egészségünket a napsugarak biztosan veszélyeztetik, hiszen a fényvédelem mellőzésével megnő több típusú bőrrák kialakulásának esélye is. A kémiai fényvédőkről keltett rémhírek erősen torzított információkat tartalmaznak! Ha pedig általánosságban környezettudatos életet élünk, ne legyen bűntudatunk. Vannak olyan szűrők, amelyekről kimutatták a korallkárosító hatást: szerencsére ezeket is van módunk elkerülni, ha elmerülünk a fényvédő összetevőlistájában. Mindenre van megoldás, az elutasítás viszont nem az!

Ha tartasz ezektől a problémáktól, a legegyszerűbb fizikai fényvédőt választani. Persze ezekkel kapcsolatban is keringenek elferdített hírek az interneten. A cink- és a titánium-dioxid egyaránt nagyon biztonságos, még nano formában is. Ezutóbbiakat vádolják azzal, hogy belélegezve tüdőbetegségeket okoznak. Nos ez igaz is lehet, de ezeket a fizikai szűrőket nem lélegezzük be, hiszen krém formában ez nem lehetséges. A "nano" forma kialakítására esztétikai okokból volt szükség, ugyanis így elkerülhető a fizikai fényvédők által keltett zavaró fehér réteg. 

 

GYAKORI PROBLÉMÁK A NAPVÉDŐKKEL KAPCSOLATBAN

 Túl zsíros a fényvédő, fénylik az arcom

Sajnos a piacon sok nehéz formula van, így ha alapból zsíros bőrrel rendelkezel, érdemes vagy mattító vagy géles formulát választani. A fizikai fényvédő eleve hajlamos szárítani, így ez is probléma lehet. Összességében érdemes lehet a reggeli rutin lépéseinek számát csökkenteni és találni egy olyan púdert, ami jól tart a fényvédő tetején is. 

A Holika Holika vízálló, aloe verás napvédő géljével biztosan nem lesz ilyen problémád, a könnyed formula jól alkalmazkodik a zsíros tendeciát mutató bőrrel!

 

 

A fehér réteg nagyon elüt a bőrömtől

Ez is visszatérő jelenség és egyaránt zavarja a világos és sötétebb bőrtónussal rendelkezőket. Általában a lakásban lévő fényviszonyok nem is mindig mutatják a valóságot és sokszor csak indulás után szembesülünk a kínos valósággal... 

A megoldás egyszerű: egy vékony réteg BB-krémmel könnyen ki lehet egyensúlyozni a fényvédő fehérségét. Nem mindenki pártolja azt, hogy különböző fényvédőket vagy fényvédőt és alapozót keverjünk egymással és ennek az az alapja, hogy az SPF értékek nem fognak összeadódni. A jobb minőségű fényvédők úgy vannak kialakítva, hogy egy speciális réteget képezzenek az arcon, amit egy másik termék molekulái adott esetben megbonthatnak, elgyengíthetnek. Ezt a módszert kísérletezésre a hűvösebb, felhősebb hónapokban ajánlom, mert nyáron nem érdemes ilyen rizikót vállalni, itt inkább a sima rétegezést pártolom. 

A Holika Holika nyugtató fényvédő stiftje bár csupa fizikai szűrőt tartalmaz, mégsem hagy fehér réteget. 

 

 

Kiszárít a fényvédő 

Az első probléma ellentettje. :) Általában egy úgy fényvédő kipróbálásánál a rutint is minimálisan újra kell kalibrálni. Néha több, néha kevesebb rétegre lesz szükség, idővel mindenki megtanul ráérezni a helyes hidratálásra, ezt vedd játéknak! Bizony vannak olyan fényvédők, amelyek teljesen kiszippantják az életet a bőrből, sokszor pont a vízálló formulák teszik ezt. 

A koreai termékek között kalandozni azért jó befektetés, mert itt sokkal többféle állag és formula előfordul, jóval nagyobb a választék. Európában ha egy cégnek van 3 típusú fényvédője, már örülhetünk, ezzel szemben Koreában 8-10 féle verzió is előfordul praktikusan ugyanabból a termékből. Elsőre talán nehezebb a választás, de ha megvan a bőrtípusunkhoz illő, soha többet nem kell problémázni.:) 

Emellett a koreai fényvédők jellemzően sokkal hidratálóbbak, az egyszerűbbek is tele vannak antioxidánsokkal és egyéb jótékony hatóanyagokkal. Ami a nyugati márkáknál a top összetevőlista, az Koreában már a középmezőnyben is megtalálható. 

A fényvédő marja a szemem

Vissza-visszatérő jelenség, a kémiai fényvédőknél fordul elő, valakinél egyesen migrént okoz. Nos erre a problémára nincs megoldás, a napvédőt le kell cserélni, lehetőleg azonnal. 

 Irritál a fényvédő

Sajnos erre megint az előző megoldást tudom javasolni. Ehhez a ponthoz még azt fűzném hozzá, hogy a fényvédő tényleg létszükséglet. Ez nem egy szérum, amit kedved szerint locsolhatsz, ahogy jól esik, elhagyhatod, duplázhatod, variálhatod. Ez az alap, olyan, mint a fogmosás. Mindenki bőre egyedien reagál és az érzékeny bőrűeknél gyakori, hogy túl erőszakosan hatnak a kémiai szűrők. Nem kell kétségbe esni, mert remek fizikai fényvédők vannak, mint pl. az Isntree idei sztárterméke.

A nyár szintén sok kellemetlenséggel járhat, de gondolj arra, hogy amikor a fényvédővásárlással megjárod a hadak útját, akkor a kültakaród egészségéről gondoskodsz. Nincs olyan, hogy lehetetlen, ha még nincs is meg a számodra tökéletes formula, idővel rá fogsz találni az igazira! 

 

 

0 kommentek

Komment írása

Az összes blog komment ellenőrzésre kerül megjelenítés előtt.

Iratkozz fel hírlevelünkre és váltsd be a feliratkozásért járó

10% kedvezmény

kuponod az első vásárlásodnál!